VELKOMMEN TIL NORDISK - NATURENS FORRÅD
Håndlavede kvalitetsprodukter

Julens opskrifter

Nordiske juleopskrifter

Julen har i årtusinder været en af de store højtider på året, hvis ikke den største i Norden. I den mørke tid samledes vi omkring bordet for at drikke for fred og spise godt.
Når vi i julemåneden, sætter os til bords for at spise og drikke den gode julemad & juleøl, er det en tusindårig gammel nordisk skik, vi holder i hævd. Håber vi sammen kan koge lidt over af begejstring for den gode julemad.

Juleopskriftshaefte


Opskrifter

Opskrift #1 - Stegte sild med æble, dild og sennep


Ingredienser |
8 sildefileter
1 æble
1 bdt. dild
50 g groft rugmel
100 g smør
Sydetsalt og friskkværnet peber
8 spsk. æblecidereddike
8 tsk. Nordisk sennep
| Fremgangsmåde
Kernehuset fjernes fra æblet og skæres i 8 både. Sildefileten ligges på skindsiden, smøres med sennep og krydres med salt og peber. Herpå ligges 1 æblebåd og en kvist dild. Hver sildefilet lægges sammen som en sandwich, vendes i groft rugmel og steges sprøde i smør. Silden skal steges kort, men intens, indtil de er gyldne på begge sider. Mens de stadig er lune overhældes de med 1 spsk. æbleeddike pr. stk. drysses med flagesalt og spises med det samme.
En helt vidunderlig variation af de elskede stegte sild i lage. De smager godt bare med rugbrød til, men også gode sammen med flødestuvede kartofler.

Opskrift #2 - Gravad andebryst med enebær, blommer og kålsalat


Ingredienser |
1 stort andebryst
50 g Nordisk, Enebærsalt
½ dl brun farin
Lidt reven citronskræl
2 kviste timian
2 laurbærblade
2 fed hvidløg
Køkkensnor
Nordisk, Blommechutney
| Fremgangsmåde
Læg andebrystet på et fad. Kom de øvrige ingredienser i en blender, og blend det hele godt. Hæld krydderblandingen over andebrystet og gnid det godt ind i kødet. Dæk fadet grundigt af og set det i køleskabet i 2 dage. Tag det ud og børst overskydende salt af. Bind brystet op med køkkensnor, så det bliver rundt i faconen. Nu skal det hænges op i et tørt rum i 5-6 dage, før det er parat til at blive spist. Det er meget vigtigt at det hænger frit, når det tørrer så der ikke dannes fugt på brystet. Ved servering skæres det i tynde skiver, som er suveræne til julefrokostbordet med blommechutney eller som en lille forret sammen med sprød kålsalat

Opskrift #3 - Salat af hvidkål, æbler, sennep og persille


Ingredienser |
¼ hvidkål
3 røde æbler
1 rødløg
1 bdt. persille
1 dl. Nordisk marinade, sennep
2 spsk. skyr
Friskkværnet peber
og sydesalt
| Fremgangsmåde
Kasser de yderste blade på hvidkålen og snit det i meget fine strimler. Æblerne skylles, kærnehuset skæres fra og æblerne skæres i tynde både. Løget pilles, halveres og skæres i tynde både. Persillen skylles og hakkes fint. Alles ingredienserne kommes i en skål og vendes med skyr og sennepsmarinaden. Krydr med friskkværnet peber og sydesalt.

Opskrift #4 - Rimmet laks med syltede urter og havtornsennep


Ingredienser |
500 g laks
2 spsk. vand
2 spsk. citronskræl
½ tsk. dildfrø og ½ tsk. Timian
2 spsk. frisk peberrod
½ spsk. koldpresset rapsolie
2 spsk, rørsukker
1 spsk. gourmetsalt og peber
1 dl. Nordisk havtornsennep
1 dl. 38% creme fraiche
150 g porrer
150 g gulerødder
2 dl. eddike
2 dl. sukker
Gourmetsalt og friskkværnet peber
| Fremgangsmåde
Kom vand olie og krydderier i en foodprocesser og kør for fuld fart i 30 sekunder. Smag til med salt og peber. Gnid marinaden ind i laksekødet og lad det trække i 24-48 timer. Porrer og gulerødder skæres i tynde strimler.
Eddike og sukker koges op og krydres med salt og peber og hældes varm over grøntsagerne. Sættes på køl inden servering. Cremefraiche og sennep blandes og krydres med lidt salt og peber. Ved anretning skæres laksen i tynde skiver og serveres med de syltede urter og en skefuld dressing af sennep og creme fraiche. Server godt brød til.

Opskrift #5 - Enebærstegt and med æbler og honning


Ingredienser |
1 frisk and på ca. 3 kg.
2 æbler i skåret i kvarte
100 g udstenede svesker
Nordisk, Enebærsalt
½ liter hønsebouillon
1 dl. Nordisk, Paradisæblegastriks
5 kviste timian
1 spsk. honning
4 spsk. hvedemel
| Fremgangsmåde
Varm ovnen op til 220 g. Tag indmaden ud af anden og skær de yderste led af vingerne. Gnid anden ind i rigelig enebærsalt og peber. Kom sveskerne og æblerne ind ind i anden og læg det op i et ildfast fad. Steg anden i 15 minutter og skru derefter ned til 200 g og steg i yderligere 45 minutter. Tag herefter anden ud og lad den trække på bordet i 15 minutter, stil den i ovnen igen og steg den yderligere 60 minutter.
Kog bouillon, paradisæblegastriks, timian og honning op i en kasserolle og lad det småsimre i 15 minutter og tilsæt herefter stegeskyen fra anden.
Drys melet over saucen, men rør ikke i den. Lad den trække i 10 minutter, hvorefter saucen koges igennem igen. Saucen blendes med en stavblender og smages til med salt, peber og evt. lidt ekstra gastriks. Serveres med, kartofler, rødkål og sukkerbrunede kartofler.

Opskrift #6 - Rødkål med pærer og kirsebæreddike


Ingredienser |
1 rødkål
2 dl. kirsebæreddike
100 g sukker
2 pære groft skåret
2 enebær
2 letknuste allehånde
2 spsk. salt
1 laurbær
| Fremgangsmåde
Pil de kedelige blade af rødkålen, skær den i kvarte skær stokken ud og hak den fint. Resten af rødkålen hakkes groft ved først at skære på den ene led og så på den anden led af kvarterne.
Rødkålen kommes i en gryde, sammen med de øvrige ingredienser og småkoger i 1-2 timer, indtil kålen er smeltende, helt mørk og blank. Et trick fra min mormor er at tilsætte en stor skefuld andefedt den færdige rødkål, lige før servering.

Opskrift #7 - Timianbraiseret dyrebov med kartoffelsne og marinerede rødbeder


Ingredienser |
600 g dyrebov
1 dl. Nordisk grillmarinade, timian
1 selleri
2 gulerødder
2 løg
4 dl rødvin
4 dl. mørk kalvefond
Sydesalt og friskkværnet peber
250 g champignon
25 g smør
400 g kartofler
25 g koldt smør
Sydesalt og friskkværnet peber
| Fremgangsmåde
Skær boven i stykker på ca. 3×3 cm og mariner kødet med grillmarinaden I nogle timer.
Rodfrugterne skrælles og skæres i grove tern.
Kødet brunes i en jerngryde sammen med rodfrugterne. Rødvin tilsættes og koges væk, herefter tilsættes kalvefond. Læg låg på gryden og sæt den i ovnen i ca, 45 minutter ved 160 hæld lidt vand på under vejs, så det ikke koger ind. Saucen kan evt. jævnes med maizena.
Ved servering ristes champignonerne i smør og tilsættes retten.
Kog kartoflerne til de er møre, hæld vandet fra, tilsæt smør og krydr med sydesalt og friskkværnet hvid peber. Mos kartofler, så den falder som nyfalden sne. Server dyreboven med kartoffelmos og marinerede rødbeder.

Opskrift #8 - Rødbeder med æbler, mandler og solbærmarinade


Ingredienser |
500 g rødbeder
2 syrlige æbler
50 g mandler
Nordisk marinade, Solbær
Sydesalt og friskkværnet peber
| Fremgangsmåde
Rødbederne koges møre i letsaltet vand, ca. 1 time, skylles i koldt vand, smuttes og skæres i grove både. Æblerne skæres i kvarte, æblehuset tages ud og de ¼ æbler skæres i tynde både. Mandlerne ristes i lidt olie og saltes. Rødbederne vendes med solbærmarinaden og de øvrige ingredienser.
En flot og velsmagende tilbehør til al slags kød, fugl og ristet fisk.

Opskrift #9 - Andesylte med skyr og grønkål, pærer og valnødder


Ingredienser |
2 kg andelår
200 g groft salt
50 g sukker
Friskkværnet peber
2 l vand
1 løg
2-3 fed hvidløg
1 porre
1 gulerod
1 persillerod
4-5 laurbærblade
Et par stilke timian
8 blade husblas
½ l Skyr
4 spsk. Nordisk julesennep
sydesalt
| Fremgangsmåde
Skyl andelårene og læg dem i en skål. Bland salt, sukker og peber sammen og hæld det over andelårene. Vend dem godt rundt og stil dem i køleskabet i ca. 1 døgn.
Næste dag: Skyl andelårene godt og lad dem ligge i koldt vand i ½ time. Bring suppen i kog, læg låg på og skru ned, så den kun lige koger – skum jævnligt for snavs og fedt og spæd evt. til med mere vand. Suppen skal koge i ca. 2 timer, til lårene er helt møre. Tag lårene op og lad dem afkøle let. Pil lårene, så der kun er det rene kød tilbage. Brug en bageform eller lignende. Beklæd den med husholdningsfilm og læg andekødet ned i. Sigt suppen og tag ca. ½ liter i en ren gryde og bring det i kog – smag til med salt og friskkværnet peber. Udblød de 8 blade husblas i koldt vand, og smelt husblassen i den varme suppe. Hæld suppen over andekødet, så det lige dækker. Stil den på køl i mindst 6 timer og helst til dagen efter. Server andesylten med skyr rørt med sennep og grønkålsalat.

Opskrift #10 - Grønkålssalat med pærer, vesterhavsost og valnødder


Ingredienser |
200 g grønkål
2 pærer
50 g valnødder
100 g Vesterhavsost
4 spsk. koldpresset rapsolie
2 spsk. tartar af grønkål
Sydesalt og friskkværnet peber
| Fremgangsmåde
Rib grønkålen for den grove stok, vask den grundigt i koldt vand, og afdryp den i en sigte.
Snit grønkålen helt fint og kom den i en skål. Befri pærerne for kernehus, skær dem i helt fine både, og kom dem ned i skålen til grønkålen. Vend grønkål og pærer med tartar af grønkål, grofthakkede valnødder, olie, salt og peber, og smag til, så balancen er helt rigtig. Ved servering høvles vesterhavsosten i tynde flager og vendes forsigtigt i salaten.
Grønkålssalat er ligeledes god som tilbehør til vildtretter, flæskesteg, julens andesteg eller bare som grøn salat.

Opskrift #11 - Nellys hasselnøddevafler med æbler og kanel


Ingredienser |
50 g hasselnøddeflager
270 bg hvedemel
3 tsk. bagepulver
½ tsk. salt
3 æg
5 dl. letmælk
Korn af ½ vanillestang
35 g smør
Nordisk julemarmelade,
Æble, karamel og kanel
| Fremgangsmåde
Kom nødderne i et lille ovnfast fad og rist dem i ovnen i 180 g i 7-8 minutter.
Køl nødderne af og hak dem helt fint i en foodprocesser. Bland nødderne med resten af ingredienserne, undtaget smørret. Smelt smørret i en lille gryde og pisk den varme smør ned i dejen så den bliver blank og glat. Lad dejen hvile i 30 minutter i køleskab, så den sætter sig. Bag vaflerne i et varmt vaffeljern, til de er gyldne og sprøde. Server med æblemarmelade eller anden god marmelade.

Opskrift #12 - Klassisk ris a la mande med kirsebær- og brombærsauce


Ingredienser |
3 dl vand
2 ½ dl. grødris (ca. 180 g)
1 liter mælk
100 g smuttede mandler
korn fra 2 stænger vanilje
4 spsk. sukker
¼ liter piskefløde
Nordisk Kirsebærsauce
| Fremgangsmåde
Bring vand og ris i kog i en tykbundet gryde. Kog risene ved jævn varme og under omrøring i ca. 2 min. Tilsæt mælk og kog grøden ved svag varme, stadig under omrøring, i ca. 10 min. Læg låg på og kog i ca. ½ time – rør af og til. Stil grøden tildækket i køleskabet til den er kold eller til næste dag. Tag en mandel fra og hak resten. Rør risengrød, vaniljekorn, sukker og de hakkede mandler sammen. Pisk fløden til et let skum og vend det forsigtigt i grøden sammen med den hele mandel. Stil risalamanden tildækket i køleskabet i mindst 2 timer. Serveres med lun kirsebær og brombærsauce.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>